Jump to content

Zöld szellemiség és design

2012-01-17 07:56:00

Nem lenne jó érzés, ha tudná, hogy a háztartási gépek, amelyeket használ, a legszigorúbb környezetvédelmi elvárásoknak megfelelően készültek? Az elmúlt 90 évben, az Electrolux mindig iránymutató volt az innováció és design terén. Ma pedig élen jár az egyedülállóan környezetbarát termékek fejlesztésében. Az Electrolux az egyetlen háztartási nagygép gyártó vállalat, mely bekerült a Dow Jones fenntarthatósági indexébe. Ezzel bekerült a Dow Jones globális indexébe tartozó 2500 vállalat felső 10 százalékába. Hogyan csináljuk? Az egész a filozófiával kezdődik. Az őszinte elkötelezettséggel a design iránt, majd a készülékek gyártásánál folytatódik és a kommunikáción keresztül teljesedik ki. Amikor a CO2 kibocsájtás csökkentéséről beszélünk, az energiabarát háztartási gépek kulcsfontosságú szerepet játszanak a megvalósításban. Éppen ezért, Európában elsőként, a környezetbarát termékek teljes skáláját kínáljuk vásárlóinknak. Vannak víz – és energiatakarékos készülékeink, illetve környezetbarát funkciókkal felszerelt háztartási gépeink.

Egyre több újrahasznosított alapanyagot építünk be termékeinkbe, és jelentősen csökkentjük gyárainkban, termelő egységeinkben az energiafelhasználást. 2005 óta 15 százalékkal csökkentettük a gyártáshoz kapcsolódó energiafogyasztást. Így 100 000 tonnával csökkent a CO2 kibocsájtás, ami 40 000 autó éves CO2 kibocsájtásával egyenértékű. De ezzel még nem fejeztük be a környezettudatos fejlesztéseket. 2012-re újabb 15 százalékos csökkenést szeretnék elérni az energiafogyasztás terén.

Környezetbarát termékek

Zöld takarítás

Minden ízében zöld az UltraSilencer Green porszívó. A modell alkatrészei és burkolata újrahasznosított műanyagból, a csomagolása pedig környezetbarát papírból készül.

Mitől lesz környezetbarát a porszívó?

Attól, hogy kevesebb áramot fogyaszt? Részben igen. Egy porszívó teljes életciklusa alatt elhasznált energia mennyiség 75 százalékát a működése közben fogyasztott áram adja. Csupán 25 százalék körül van a gyártáshoz és szállításhoz kapcsolódó energiafelhasználás. Az UltraSilencer Green motorja - azonos szívóteljesítmény mellett - 33 százalékkal kevesebb áramot fogyaszt, mint egy átlagos 2 000 wattos motor.

zöld takarításA környezetbarát porszívó története azonban a tervezőasztalnál és a gyártásnál kezdődik.

Az UltraSilencer Green burkolatának és alkatrészeinek nem kevesebb, mint 55 százaléka újrahasznosított műanyagból készül. A teljes gyártási folyamat során 90 százalékkal kevesebb energiára van szükség, mint amikor új műanyagot építenek bele.

Az újrahasznosított műanyag használatával nagy mennyiségű vizet is meg lehet takarítani a gyártás során. Ha az Európában 1 év alatt eladott összes porszívó környezetbarát technológiával készülne, akkor 1,6 billió m3 vízzel használnának kevesebbet a gyárak. Körülbelül ennyi víz folyik le 19 perc alatt a Niagara vízesésen.

Az Electrolux zöld porszívója fekete színű, mert az újrahasznosított műanyagból készült burkolatot nincs megfestetve, hogy a vegyszerek használatával ne terheljék a környezetet. A készüléken csupán néhány helyen jelenik meg diszkréten a zöld szín (kábel, kapcsológombok), hogy már ránézésre is megkülönböztesse a környezetbarát modellt hagyományos társaitól. A porszívó alkatrészeinek 93 százaléka egyszerű szétszereléssel újrahasznosítható, miután kiszolgálta a háztartást.

A zöld porszívó csomagolása is környezetbarát, 100 százalékban újrahasznosított papírból készül.

Ha 10 éven keresztül egy alacsony energiafogyasztású, környezetbarát porszívóval takarítanánk, akkor annyi CO2 kibocsájtástól kímélnénk meg a környezetünket, amennyit egy autó 1918 km alatt puffogtat a levegőbe (320 kg). A zöld porszívó alacsony energiafogyasztása az áramszámlán is szemmel látható: használatával akár 10 000 – 15 000 forintot is megtakaríthatunk évente.

Kidobod vagy megeszed?

Egy felmérés szerint Nagy-Britanniában 6,7 tonna ételt dobnak ki az emberek évente. Háztartásonként, havonta 3-5000 forint megy a szemétbe ennek következtében. A kidobott ételek körülbelül 20 százalékban járulnak hozzá az üvegházhatású gázok képződéséhez.

A hagyományos, No Frost rendszerű hűtőkkel szemben a FreshFrostFreeTM modellekben a hűtő- és fagyasztótér levegőkeringetése teljesen független egymástól. A fagyasztótérből nem áramlik át a száraz levegő a hűtőtérbe, ezért az ott tárolt élelmiszerek hosszabb ideig megőrzik nedvességtartalmukat. A FreshFrostFreeTM rendszerű kombi hűtők hűtőterében közel 98 százalékos a páratartalom, ezért az ételek akár egy hétig is megőrzik frissességüket, színüket, állagukat, vitamintartalmukat.

A nagyméretű fiókokban kényelmesen elfér egy heti zöldség és gyümölcs adag, hogy egész héten legyen természetes vitaminforrás a családnak.

A különösen kényes élelmiszerek tárolására (húsok, halak) van még egy frissen tartó rekesz is, melyben 15 százalékkal alacsonyabb a hőmérséklet, mint a hűtőtérben. Így a benne tárolt nyersanyagok akár háromszor hosszabb ideig is frissek maradnak, mintha a hűtőtér valamelyik polcán tárolnánk.

Jövőbe mutató gondolkodás

A Design Lab egy nemzetközi háztartási készülék tervező verseny, melyet 2003 óta, évente meghirdet az Electrolux. A pályázók minden évben elkészítik a jövő háztartási készülékeire vonatkozó elképzeléseiket, az aktuális versenykiírásnak megfelelően.

Az elmúlt években a nyertes alkotások között volt egy hordozható napelemes tűzhely, amely vékonyrétegű naptelepről kapja az energiát; egy mosódióval működő mosógép, amelyet egy magyar diák tervezett, és egy olyan sütő, amely a mikrohullámokkal történõ kukoricapattogtatáshoz hasonlóan, az izomsejtek melegítésével készíti el a génkezelt, előre csomagolt hús- és halételeket, amelyeket RFID ( rádiófrekvencia-azonosítás) eljárással azonosít. Az Electrolux számára a verseny jó lehetőség arra, hogy a ma is használt megoldásokon túlmutató ötleteket kapjon és ezeken keresztül választ adhasson a holnap kihívásaira.

Az ENSZ szerint, napjainkban 3,5 milliárd ember él városokban. Az előrejelzések szerint, 2050-re ez a szám közel kétszeresére, 6,4 milliárd főre nő majd. A városi lakosság számának növekedésével, egyre inkább előtérbe kerülnek azok a lakberendezési és belsőépítészeti megoldások, amelyekkel a lakóteret még hatékonyabban lehet majd kihasználni. A túlnépesedésnek emellett olyan környezeti hatásai is lehetnek (növekvő energiafogyasztás, szegregáció, drágább infrastruktúra), amelyek megelőzésére szintén megoldást kell találni.

Ezekre a kihívásokra keressük a megoldásokat.

Terék Bútorszalon és Konyhastúdió  -   2760 Nagykáta, Ady E. út 4/a.   -   Tel:+36 29 440 253,  +36 29 444 640 -   E-mail:    -   Mobil: +36 70 333 4781   -   Fax: +36 29 440 253

TH DESIGN Lakberendezési Stúdió  -  MaxCity fsz. 28-as üzlet   -   2045 Törökbálint, Tó-park u. 1/a (M1 törökbálinti lehajtónál)   -  Tel: +36 23 500 773   -   E-mail: